Controle Kustvaartkaarten

Een project van Nederlands Instituut voor Militaire Historie en het Netwerk Oorlogsbronnen

Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn ruim 32.000 mensen in dienst van de Nederlandse handelsvloot. Wie zijn deze mannen die door blijven varen voor de geallieerde oorlogsvoering?

Informatie over opvarenden wordt tijdens de oorlog administratief bijgehouden op persoonskaarten. Op deze kaarten staan niet alleen demografische gegevens zoals iemands functie, religie en burgerlijke staat genoteerd, maar ook bijzondere voorvallen zoals desertie, wangedrag of vermissing.

Samen met vrijwilligers willen we de informatie van circa 66.300 persoonskaarten invoeren. Op deze manier kan de zoektocht van nabestaanden en geïnteresseerden vereenvoudigd worden. Persoonlijke verhalen worden beter zichtbaar en de toekomstige online database biedt tal van mogelijkheden voor nieuw wetenschappelijk onderzoek. Help mee met het zichtbaar maken van dit verborgen deel van het maritiem verleden van Nederland!

Wil je vrijwilliger worden voor dit project? Meld je dan aan op www.koopvaardijkaarten.nl

Log in
Geen account?

Om mee te doen aan dit project heeft u een account van hetvolk.org nodig.

Omdat dit project privacygevoelig materiaal bevat, is het daarnaast nodig een overeenkomst te tekenen waarin u belooft het materiaal niet te verspreiden. Na aanmelding voor ‘Controle Kustvaartkaarten’ ontvangt u een e-mail met verdere instructies.
Aanmelden kunt u hier.