Inkwartieringsbiljetten: Utrecht 1940-1945

Een project van Het Utrechts Archief

Fijn dat je enthousiast bent over dit project! In een razend tempo hebben vrijwilligers meegeholpen met het invoeren. Dus voor nu zijn de taken op. Maar binnenkort verschijnt hier ook een controle project: dan controleer je de gegevens die eerder zijn ingevoerd. Ook dan kun je ons meehelpen! Houd de pagina in de gaten.

Op 16 mei 1940 werd in Utrecht het "Inkwartieringsbureau voor de Duitsche Weermacht" ingesteld. Dit hield zich bezig met de inkwartiering van de Duitse militairen in Utrechtse woningen en gebouwen.

Via dit ontsluitingsproject willen we mogelijk maken dat uiteindelijk iedereen gemakkelijk door de inkwartieringsbiljetten kan zoeken op adres. Daarnaast willen we een overzicht creëren van alle adressen in Utrecht waar en wanneer er inkwartiering heeft plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om dat te bereiken moeten specifieke gegevens, zoals adressen en datums, ingevoerd worden in speciaal daarvoor ontwikkelde invoervelden.

Door deze gegevens in te voeren, help je mee met het ontsluiten van tal van nieuwe verhalen en inzichten!

Geheimhoudingsverklaring
De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is nog vers en gevoelig. Het kan voorkomen dat je personen in onze bronnen tegenkomt die nog in leven zijn en de kans dat kinderen van vermelde personen nog in leven zijn is helemaal aanwezig. Om hun privacy te bewaken, vinden wij het prettig en noodzakelijk om onze vrijwilligers een geheimhoudingsverklaring te laten tekenen. Meld je hiernaast aan voor het project, vervolgens krijg je een mail met de geheimhoudingsverklaring en verdere informatie. Nadat wij je verklaring hebben ontvangen, keuren we je aanmelding goed en kun je aan de slag!

LET OP: Heb je al een geheimhoudingsverklaring getekend voor een ander project WOII-gerelateerd project van Het Utrechts Archief? Dan hoef je dit niet nog eens te doen. De beheerder zal na je aanmelding een mail krijgen en je toegang geven.

Log in
Geen account?

Om mee te doen aan dit project heeft u een account van hetvolk.org nodig.

Omdat dit project privacygevoelig materiaal bevat, is het daarnaast nodig een overeenkomst te tekenen waarin u belooft het materiaal niet te verspreiden. Na aanmelding voor ‘Inkwartieringsbiljetten: Utrecht 1940-1945’ ontvangt u een e-mail met verdere instructies.
Aanmelden kunt u hier.